Domowe Hamburgery ;)

Dwa dni temu oglądając tv natrafiłam na przepis z Doradcy Smaku dotyczący hamburgerów z kotletami z indyka. Co prawda prowadzący proponował to danie jako znakomitą alternatywę dla kupnych pełnych chemii , hamburgerów, ja natomiast postanowiłam zrobić je dla  siebie i brata... czyli dla tych "ciut starszych" ;)

Hamburgery z kotletami z indyka
(przepis pochodzi z Doradca Smaku z moimi małymi zmianami)

Składniki:
- 1kg mięsa mielonego z indyka
- Jogurtu naturalny (mały)
- Sól ,Pieprz 
- Przyprawa do indyka
- Pomidory suszone w oleju ( użyłam robionych własnoręcznie)
- 1 łyżeczka Kminku 
- bułka grahamka
- po 1 łyżce majonezu i Ketchupu
- 1 pomidor
- 1  cebula
- rukola
Do "frytek":
- Ziemniaki, marchew,( czosnek opcjonalnie)
- Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
- Olej z suszonych pomidorów
Jak przygotować:
1. Ziemniaki, marchewkę pokroić na kształt frytek, czosnek  obrać. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego posypać przyprawą do ziemniaków i polać olejem z pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni  piekarnika. Mi zalecany przez autora czas nie wystarczył- warzywa piekłam ok 40 min , podczas których 2 razy je "mieszałam".
2. Następnie przyrządzamy resztę.Ja do mięsa dodałam pól jogurtu naturalnego oraz ok. 2 łyżki przyprawy do indyka to wymieszałam. Następnie podzieliłam na 2 części do jednej dodałam kminek (dodałam kminek w całości), do drugiej drobno pokrojone pomidory- tu nie podaje ilości bo według mnie to kwestia indywidualna. Uformowałam kotlety takie jak będzie widać na zdjęciach i smażyłam na patelni grillowej (jak radzi autor) bez oleju (można delikatnie tylko posmarować patelnie na początku olejem....ale naprawdę delikatnie). Uprzedzam, kotlety należy często przewracać na druga stronę- ze smażeniem troszkę się schodzi ;)
3. Jak już będziemy widzieć, ze kotlety są gotowe do piekarnika wkładamy przecięte na pół bułki ( ilość zależy od osób- spokojne 1 bułka na osobę starczy) i trzymamy je ok 3-5 min. 
4. W tym czasie ja zrobiłam sos czosnkowy. Do 1 łyżki majonezu dodałam drugą połowę jogurtu naturalnego i bardzo drobno pokrojony czosnek (lub przeciśnięty przez praskę). Wymieszać  i odstawić by "przeszło". Ps. można zrobić kilka godzin wcześniej- wtedy jest bardziej czosnkowy. Czasami dodaje jeszcze kolorowego mielonego pieprzu.
5. Teraz wyjmujemy bułkę (lub bułki ;) ) smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy rukole, na to nasz kotlet, plasterek (lub więcej) cebuli, plaster pomidora, ketchup (najlepiej własnego przetwórstwa) i drugą część bułki ;)



Kto bułek nie może polecam taką, przepyszną wersję:


A ponieważ zostały na dziś kotlety mój brat miał dziś posiłek który do teraz nie wiem jak zmieścił...

;)

Życzę smacznego,
Kasia

Komentarze

  1. ale giganta sobie zrobił:) Pyszne sa takie domowe hamburgery!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz