Drożdżowe bez wyrabiania

Jak obiecałam, tak też czynie. Ciasto wyjęłam z piekarnika po 2:40 nad ranem. Zapach rabarbarowej drożdżówki umilał mi pisanie artykułu ;)
Jeśli by miał ktoś ochotę na takową oto przepis na drożdżówkę bez wyrabiania otrzymany od koleżanki.

Drożdżowe bez wyrabiania z owocami
(wg. Sylwii)

pół kostki świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżeczki cukru waniliowego4 rozkłócone jajka
3/4 szklanki oleju np.słonecznikowego
3/4 szklanki ciepłego mleka
4,5 szklanki mąki pszennej
1 mała, płaska łyżeczka soli     

(opcjonalnie można dodać zapach do ciast)


Ważne! składniki wrzucamy do miski w podanej kolejności - nic nie mieszamy ! Po około 2-3 godzinach w zależności od temperatury otoczenia i od drożdży jak już widzimy, iż ciasto wyrosło mieszamy je łyżka (mogą tu powstawać grudki- nie należy się nimi przejmować). Następnie wylewamy do wyłożonej papierem blachy. Na wierzch kładziemy owoce. 


 
W tym przypadku był to rabarbar który uprzednio pokroiłam posypałam 3 łyżkami cukru oraz łyżką miodu i odstawiłam na godzinkę by puścił sok (którego nie dodawałam do ciasta). 
Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ( u mnie niecała godzina).  


Upiekłam także bułeczki oraz chleb z przepisów pochodzących ze strony Moje Wypieki tym razem na drożdżach ;)




Miłego tygodnia życzę ;)
Kasia




Komentarze

  1. Wygląda to wszystko bardzo apetycznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Taki przepis na drożdżówkę to coś dla mnie! Muszę koniecznie zapolować na rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko rabarbar pasuje ;) właściwie każde owoce/dzemy, a nawet "na sucho" z kruszonka ;)

      Usuń

Prześlij komentarz