Piątek w kuchni- sernik z gruszkami

Dawno mnie nie było, za co bardzo przepraszam. Żeby Wam wynagrodzić brak postów, przy okazji piątkowego czasu w kuchni, pragnę Was zaprosić na sernik...taki typowo jesienny bo z gruszkami. Przepis dostałam już kilka lat temu od koleżanki.




Składniki:
Ciasto kruche:
0,5 kg przesianej mąki
150 g margaryny
150 g cukru
2 łyżeczki cukry waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
0,5 kg sera do serników (lub trzykrotnie zmielonego sera białego - według mnie wychodzi o wiele lepszy;) )
2 jaja
100 g margaryny
150 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Pozostałe: 
3-4 gruszki
sok z jednej cytryny
płatki migdałowe
wiśnie w syropie (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni. Z podanych składników na ciasto kruche, zagnieść je i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć formę ciastem ( u mnie było to dość głębokie naczynie na tarte). Ponakuwać widelcem.

Ubić białka. W oddzielnej misce dokładnie wyrobić ser z żółtkami, margaryną, mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokropić sokiem z cytryny by nie zbrązowiały. Ponacinać na wierzchu i ułożyć na serowej masie.  Pod gruszki w miejsce gdzie były pestki można włożyć kilka wiśni z likieru/syropu. Ozdobić migdałowymi płatkami

Piec do godziny czasu, aż powierzchnia sernika przybierze brązowy kolor.


Smacznego!!



Udanego weekendu,
Kasia







Komentarze

  1. Mmm...ślinka pociekła ,bo nie dość że wygląda smakowicie ,to jeszcze uwielbiam gruszki pod każdą postacią:)
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przegapiłam Twój wpis i dopiero dziś wpadłam na ten sernik. Wygląda przepysznie. Myślisz, że można użyć innych owoców niż gruszki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak.. ;) w kuchni trzeba próbować i szukać nowych smaków;) Jabłko, brzoskwinia (nawet z puszki ) ;) Kombinuj i pokaż co CI wyszło :) Ściskam

      Usuń

Prześlij komentarz