Witam w kolejnym piątkowym kucharzeniu!
Składniki:
2 piersi kaczki
1 pomarańcza
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 twarde jabłka lub jedno duże najlepiej nie za bardzo kwaśne
100 g masła
sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki bez obierania ze skórki. Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Z drugiej strony smarujemy solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni (!!), skórą do dołu. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry się wytopi, po czym wrzucamy rozgnieciony czosnek.
Przekręcamy na drugą stronę by lekko podsmażyć. Podsmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut (uwierzcie-wystarczy ). Na patelni po kaczce (nie myjąc) układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy jeszcze trochę masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią - z tego co mówił Pan Okrasa lepiej nie mieszać łyżka a lekko poruszać patelnia. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka. Upieczone piersi kaczki odstawiamy na chwilę aby odpoczęły następnie kroimy na plastry (ja zostawiłam w całości) i układamy na półmisku wypełnionym smażonymi jabłkami i na koniec polewamy wszystko sosem:)
U mnie podane z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty.
* Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu
Smacznego!
Udanego weekendu,
Kasia
Ciekawy przepis, kaczkę robiłam tylko raz i nie za bardzo się udała - była strasznie sucha, pomimo nadzienia... ale muszę spróbować Twojego przepisu może się przkonam... :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu właśnie co do tej zaręczam, że jeśli będziesz pilnowała czasu pieczenia - wcale sucha nie będzie, wręcz przeciwnie ...i jeszcze ten wyczuwalny aromat pomarańczy...
UsuńKaczkę robiłam parę razy,jak dostawaliśmy od teściów, ale zawsze nadziewaną jabłkami i śliwkami:)
OdpowiedzUsuńTa wygląda smacznie, może następnym razem jak dostaniemy kaczkę spróbuję właśnie tego przepisu:))) :*
Polecam Aniu :) Jest pyszna
Usuń