Piątkowe gotowane - pyzy

Ostatnio wracając z uczelni zastanawiałam się co zrobić na obiad co mogłabym sama także zjeść - bez glutenu i bez laktozy-  ktoś kogo mijałam rozmawiał o...pyzach... pomyślałam- czemu by nie? Zainspirowana  przepis Pani Moniki z bloga Na Grabinie  (Bloga serdecznie polecam- smakowite przepisy, rady no i Pani Monika potrafi do każdego wpisu tak pięknie ubrać w słowa swoje myśli, że aż chce się czytać nie kończąc) wykonałam:


Pyzy z mięsem drobiowym

Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- ok. 150 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 kg mięsa
- cebula
- kawałek kiełbasy( u mnie z dzika) choć niekoniecznie
- szczypiorek
- sól, pieprz, vegeta (lub kostka rosołowa)


Ziemniaki gotujemy. Na patelnie wrzucamy drobno posiekana cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy wodę i mięso - podsmażamy by nie było surowe doprawiając solą kostką rosołową/vegetą lub solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i od razu zaczynamy je ugniatać z mąką tak jakbyśmy robili ciasto na kopytka ;) tak też ciasto to formujemy krojąc grube plastry które lekko rozgniatamy na dłoni. Wkładamy nasz farsz i formujemy pyzę lub tak jak Pani Monika i ja coś na kształt granatu - to moje wyszły trochę kanciaste ;). Na wierzch polecam drobno pokrojona i przysmażoną kiełbasę ze szczypiorkiem.





Szczerze polecam!!
Smacznego

Udanego weekendu,
Kasia

Komentarze

Prześlij komentarz