Piątkowe gotowanie


 Witajcie...
Stwierdziłam, że pokuszę Was dziś na przygotowanie na weekendowy obiad ....lasagne ze szpinakiem i mięsem.


Co potrzebujecie?
- ok 12 płatów makaronu do lasagne
- opakowanie szpinaku mrożonego (lub dwie, trzy duże garście świeżego)
- 5 ząbków czosnku
- cebula
- 1 łyżka śmietany (lub około 3 łyżek mleka - też się sprawdza)
- 400-500 g mięsa mielonego u mnie drób ( a najlepiej wołowina)
- 1 łyżeczka wędzonego papryki ( nie trzeba ale daje lepszy smak), tymianek, oregano, zioła prowansalskie, papryka czerwona ostra (lub chilli)
- duży koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki oleju +4 łyżki masła ( u mnie w obu przypadkach olej kokosowy)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- ser żółty - tu ilość zależy od waszych upodobań i wielkości naczynia
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Płaty podgotujcie w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu ( ja gotowałam ok 4 min). Następnie polecam rozłożyć każdy płat oddzielnie- by się nie skleiły i były w miarę...proste ;). 
Warstwa mięsna :
Na patelnie wlejcie około 2 łyżki oleju. Wrzućcie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. Dodajcie mięso mielone,podsmażcie. Dodajcie  2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, wędzonej papryki, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, papryka czerwona ostrą oraz sól do smaku. 
Warstwa szpinakowa:
Na Patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła po czym dodajcie szpinak. Dodajcie 3 ząbki czosnku, śmietanę (lub mleko) i doprawcie solą i pieprzem. Podduście jeszcze około 5 min.

Sos beszamelowy:
Do głebokiego rondelka włóż pozostałe masło ( 2 łyżki). Gdy się rozpuści dodajcie tyle samo mąki i szybko mieszajcie - najlepiej trzepaczką. Nie może się smażyć ani przyrumienić!! Dodaj 2 łyżki mleka cały czas mieszając. Gdy sos uzyska jednolitą konsystencję dodajcie gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Przygotowanie całości:

Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Wyłóżcie pierwszą warstwą makaronu, warstwa sosu beszamelowego, mięso, warstwa makaronu,sos szpinakowy i ...tak do wykończenia składników ( u mnie po dwie warstwy. Na koniec musi być sos beszamelowy - grubsza warstwa oraz ser żółty.

Pieczcie około 20-30 min w 200 stopniach.


Smacznego!!

Udanego weekendu, 
Kasia

Komentarze

  1. Uwielbiam lasagne... zawsze robię ją tradycyjnie, nie pomyślałam o szpinaku, który też bardzo lubię, muszę wprowadzić ten przepis do siebie. Dziękuję za natchnienie... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo :) Mam nadzieję, że posmakuje

      Usuń
  2. Gdybym była w domu, już bym się brała za robienie takiej lazanii :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz