Witam,
Nie wiem jak to się stało, ale cały dzień byłam pewna, że dziś...czwartek. A tu piątek i moje kulinarne wypociny (choć to nie brzmi za smacznie ;) ) należałoby wstawić.. Na weekendowy obiad proponuje więc Wam dziś... faszerowaną paprykę. Przepis już jakiś czas temu dostałam od koleżanki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Składniki:
-250 g mielonego mięsa
-2 szklanki bulionu
-1 szklanka ryżu - ugotować
Poniższe składniki zblenderujcie: -1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 sproszkowanej papryki ostrej/papryczki chilli
-1/4 szklanki octu jabłkowego
-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1 łyżeczka suszonego oregano
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka oliwy
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 łyżka sosu sojowego
* opcjonalnie starty ser żółty
-3 ząbki czosnku
-1 sproszkowanej papryki ostrej/papryczki chilli
-1/4 szklanki octu jabłkowego
-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1 łyżeczka suszonego oregano
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka oliwy
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 łyżka sosu sojowego
* opcjonalnie starty ser żółty
Składniki zblenderowane dodajemy do mięsa i dokładnie łączymy po czym wrzucamy na patelnie i podsmażamy (u mnie nie potrzeba było dodatkowego oleju) gdy mięso nie jest surowe. Jeśli jest już usmażone dodajemy ryż i bulion. Zostawiamy na małym ogniu do wyparowania wody. Po czym gotowym farszem wypełniamy papryki. Papryki gotujemy w garnku z wodą sięgającą połowy papryk, pod przykryciem około 30 min.
Inna propozycja podania - z serem żółtym :)
Bon apetit ;)
Pozdrawiam,
Kasia
P.S. tak jak wspominałam nie wiem czy uda mi się w przyszłym tygodniu umieścić wpis- wyjeżdżam.
Serwuję dziś na niedzielny obiad... :) pycha, bardzo lubię nadziewane papryki...
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
Usuń