Piątkowe gotowanie- faszerowana papryka

 Witam, 
Nie wiem jak to się stało, ale cały dzień byłam pewna, że dziś...czwartek.  A tu piątek i moje kulinarne wypociny (choć to nie brzmi za smacznie ;) ) należałoby wstawić..  Na weekendowy obiad proponuje więc Wam dziś... faszerowaną paprykę. Przepis już jakiś czas temu dostałam od koleżanki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.



Składniki:  

-4 papryki
-250 g mielonego mięsa
-2 szklanki bulionu
-1 szklanka ryżu -  ugotować 

Poniższe składniki zblenderujcie: -1 cebula 
-3 ząbki czosnku
-1 sproszkowanej papryki ostrej/papryczki chilli
-1/4 szklanki octu jabłkowego
-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1 łyżeczka suszonego oregano
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka oliwy
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 łyżka sosu sojowego

* opcjonalnie starty ser żółty


Składniki zblenderowane dodajemy do mięsa i dokładnie łączymy po czym wrzucamy na patelnie i podsmażamy (u mnie nie potrzeba było dodatkowego oleju)  gdy mięso nie jest surowe. Jeśli jest już usmażone dodajemy ryż i bulion. Zostawiamy na małym ogniu do wyparowania wody. Po czym gotowym farszem wypełniamy papryki. Papryki gotujemy w garnku z wodą sięgającą połowy papryk, pod przykryciem około 30 min. 



Inna propozycja podania - z serem żółtym :)

Bon apetit ;)

Pozdrawiam,
Kasia

P.S. tak jak wspominałam nie wiem czy uda mi się w przyszłym tygodniu umieścić wpis- wyjeżdżam. 

Komentarze

  1. Serwuję dziś na niedzielny obiad... :) pycha, bardzo lubię nadziewane papryki...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz