Robienie pierników, pierniczków, oraz makowców pochłonęło całą sobotę. Wykończona padłam na łóżko i nawet nie zdążyłam dodać wpisu,przepraszam. Zrobiłam 3 rodzaje pierników i 3 rodzaje pierniczków. No i makowca, ale o nim jutro ;). Dziś tylko pierniczki.
Przepisy mam już od kilku lat, wszystkie pochodzą od innej osoby: a to od babci, a to koleżanek czy mamy. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują.
Pierniczki Opłatkowe
( troszkę zmodyfikowane gdyż na spód powinno się położyć opłatek którego u mnie nie ma
w sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na te pierniki z różnymi nazwami )
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 320 g mąki pszennej ( plus do podsypania)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 2 łyżki kakako
- po 100 g kandyzowanej skórki z pomarańcza i orzechów włoskich
- po 50 g wiórków kokosowych i suszonej żurawiny
- szklanka mleka
- *
Pierwsze trzy składniki, czyli masło, cukier i jajka ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy składki sypkie tj. : mąkę, proszek do pieczenia , przyprawę do piernika, kakako i mleko. Mikser odkładamy jak tylko składniki się połączą po czym wrzucamy skórkę pomarańcza, orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz żurawinę. Odstawiamy na około 10min. (Ciasto jest dosyć rzadkie jednak bardzo szybko zmienia konsystencję). Po tym czasie formujemy okrągłe ciasteczka ( u mnie pomogła zmoczona w zimnej wodzie łyżka która robiłam kleks na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowywałam) i wykładamy na blachę (można ułożyć je na opłatkach) Pieczemy około 20 min w dobrze nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
* Opłatki
Pierniczki sklepowe
(skąd taka nazwa- nie wiem, taki dostałam przepis- tak mam)
- 250 g mąki pszennej ( plus na podsypanie)
- 100 g miodu
- 100 g orzechów (ja użyłam włoskich)
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 5 łyżek letniego mleka
- przyprawa do piernika ( ok 2 łyżki)
Wszystkie podane składniki zagniatamy i mokrymi dłońmi formujemy kuleczki (uwaga ręce trzeba często moczyć ). Układamy w odstępach na papierze do pieczenia. Pieczemy około 20 min w pierniku nagrzanym do 160 stopni.
Pierniczki przepis podstawowy
(przepis pochodzi z opakowania któreś z przypraw do piernika nie pamiętam jakiej, ale na pewno mam go dłużej niż 2 lata, gdyż tyle czasu taką przyprawę robię sama)
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- ok. 250 ml miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (ok. 4- 5 łyżek)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pól łyżeczki soli
- 2-3 łyżki mleka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko, i wykrawamy interesujące nas kształty. Pieczemy około 20 min. w 160 stopniach.
A to co powstało za pomocą "wykrojników" z Tchibo
kupionych rok temu w sklepie stacjonarnym
Niektóre pierniczki dekorowałam lukrem, inne będę oblewać czekoladą. jeszcze inne zostaną "suche".
Spakowane dla znajomych (kilka paczuszek zostało już rozdanych, inne jeszcze czekają)
Smacznego!
Jutro ciąg dalszy przepisów ;)
Pozdrawiam,
Kasia
Wszystkie wyglądają smakowicie:)))
OdpowiedzUsuńWygrzebłam jakiś swój przepis, ale kto wie, może i Twoich spróbuję:))))
Buziaki
Fajnie się prezentują Twoje pierniczki :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą dziurką w pierniku do założenia na kubek
OdpowiedzUsuń