Piernik

Dziś przepis na jeden z pierników jakie upiekłam na tegoroczne święta. Piernik pochodzi z książki  pt. "Nowe przepisy siostry Anastazji. To piernik który gości na naszych stołach bardzo często (nie tylko od Święta). Ciasto zawsze wychodzi i jest bardzo wilgotne od razu po upieczeniu. A oto przepis::

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • ok. 200 g miodu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 200 g margaryny  
  • 1 łyżeczka sody 
  • ok 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 duża łyżka kakao
  • bakalie - u mnie to głównie orzechy włoskie plus 2 małe opakowania  (po 50 g ) mieszanki studenckiej 
  • 2 łyżki zimnej wody


Mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną  wsypać do miski. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. W kolejnej misce utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, miód, śmietanę i wodę. Gdy składniki się połączą dodać bakalie i białka. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka - u mnie troszkę ponad godzinę.  Ja polewam gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.





Pozdrawiam,
Kasia

Komentarze

  1. Dziękuję za przepis :)
    Na pewno wypróbuję ,bo wygląda pysznie:)
    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku już nie zdążę wypróbować tego przepisu, może w przyszłym.

    Zdrowych spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spełnienia marzeń oraz szczęśliwego Nowego Roku 2016 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty