Przepiśnik Kasi- rosół z nietypowym dodatkiem

Witajcie! 
Jak Wam mija weekend? Czy Wy też w niedzielę macie rosół? Czy jest on zawsze z makaronem? U mnie od pewnego czasu rosół ma inne dodatki... A to kasza jaglana, a to jajko, a dziś padło na....sakiewko-pierogi. Przepisu na rosół chyba dawać nie muszę-jestem pewna zw każda z Was ma swój idealny przepis, ale być może będziecie chciały skorzystać z przepisu na te sakieweczki?
Składniki:
◇ mieso z rosołu (indyk,wołowina -co tam macie)
◇cebulka(ilość zależy od Waszych uppdobac)
◇szczypta tartego imbiru
◇ łyżeczką sosu sojowego
◇jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
◇sól i pieprz do smaku

Mieso zmienić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę poszatkować w drobną kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła,aż zmieni kolor na szklisty. Dołożyć do mięsa. Dodać resztę składników. Tak przygotowana masą nakładać na ciasto takie jak na pierogi(u mnie jest to mąka z letnią wodą nic więcej). Wykrawamynp za pomocą szklanki kółka,  masę mięsną kładziemy na środek i robimy sakiewke. Wrzucamy do gotującej sie i osolonej wody z odrobiną oleju. Jak wypłyną gotujemy jeszcze około 4-5 minut.



Możecie jeść z rosołem ozdobiony np natką pietruszki -polecam! Możecie także  podsmażyć i zjeść jak pierogi ;) Smacznego!!!

Komentarze

  1. Na pewno spróbuję. U nas do rosołu królują przecierane kluseczki (nie mylić z makaronem) albo kołduny - białoruskie pierogi z surowym mięsem (w oryginale z baraniną).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smakowicie :D Muszę poszukać, czy gdzieś w czeluściach internetu jest przepis na takowe pierożki, chyba, że znajdę go gdzieś u Ciebie?

      Usuń

Prześlij komentarz