Witajcie,
Nie chce tu narzekać na pogodę, ale mogłaby "odpuszczać" przynajmniej wieczorami choćby po to by zawekować kolejne dżemy czy też zrobić obiad na kolejny dzień. Ostatnio wymyśliłam sobie bułki z serem - mimo, że jeść takowych nie mogę ale zrobić musiałam - kaprys - dobrze, że brat lubi słodkości ;) Tak oto trafiłam na forum cin cin i zobaczyłam ten sposób zwijania bułek- po prostu musiałam go wypróbować ! Przepis na ciasto od dawana był zapisany w moim zeszycie a więc do dzieła....
Składniki :
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 0.5 kg mąki
- pół kostki drożdży
- 1 jajo
- ok 60 ml oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Włączcie piekarnik by się nagrzał do 170 stopni. Mleko, drożdże i łyżkę cukru rozrobić i odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować - zajmuję to około 10 min. Po tym czasie dodajcie resztę składników i wyróbcie ciasto - dokładnie jak każde drożdżowe. Po czym znów należy odstawić ( mi średnio to zajmuje od pół godziny do 45 min - w zależności od temperatury drożdży).
W tym czasie przygotujcie sobie serowe nadzienie do którego potrzeba:
-250 g sera białego
- 1 żółtko
- opakowanie cukru waniliowego + cukier zwykły do smaku (tu już zależy od waszych preferencji smakowych, zazwyczaj jest to około 4 łyżek )
Wszystko dokładnie wymieszajcie.
Jeśli wyrosło ciasto uformujcie bułki ( albo zwykłe - okrągłe, albo jeśli Wam się podobają zróbcie je tak jak uczy BeataSz z cin cin ;) )
Przed włożeniem do piekarnika posmarujcie białkiem, lub mlekiem. Pieczcie około 25 min.
Nie chce tu narzekać na pogodę, ale mogłaby "odpuszczać" przynajmniej wieczorami choćby po to by zawekować kolejne dżemy czy też zrobić obiad na kolejny dzień. Ostatnio wymyśliłam sobie bułki z serem - mimo, że jeść takowych nie mogę ale zrobić musiałam - kaprys - dobrze, że brat lubi słodkości ;) Tak oto trafiłam na forum cin cin i zobaczyłam ten sposób zwijania bułek- po prostu musiałam go wypróbować ! Przepis na ciasto od dawana był zapisany w moim zeszycie a więc do dzieła....
Składniki :
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 0.5 kg mąki
- pół kostki drożdży
- 1 jajo
- ok 60 ml oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Włączcie piekarnik by się nagrzał do 170 stopni. Mleko, drożdże i łyżkę cukru rozrobić i odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować - zajmuję to około 10 min. Po tym czasie dodajcie resztę składników i wyróbcie ciasto - dokładnie jak każde drożdżowe. Po czym znów należy odstawić ( mi średnio to zajmuje od pół godziny do 45 min - w zależności od temperatury drożdży).
W tym czasie przygotujcie sobie serowe nadzienie do którego potrzeba:
-250 g sera białego
- 1 żółtko
- opakowanie cukru waniliowego + cukier zwykły do smaku (tu już zależy od waszych preferencji smakowych, zazwyczaj jest to około 4 łyżek )
Wszystko dokładnie wymieszajcie.
Jeśli wyrosło ciasto uformujcie bułki ( albo zwykłe - okrągłe, albo jeśli Wam się podobają zróbcie je tak jak uczy BeataSz z cin cin ;) )
Przed włożeniem do piekarnika posmarujcie białkiem, lub mlekiem. Pieczcie około 25 min.
Jak robię lukier? Bardzo prosto!
Potrzebujecie :
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka masła
To gotujemy doprowadzamy do wrzenia po czym od razu dodajemy 4 łyżki mleka w proszku. Zdejmujemy z ognia i szybko mieszkamy by nie zrobiły się grudki. Polewamy na ostudzone wypieki.
Smacznego ;)
Miłego weekendu Kochani,
Kasia
Ależ one cudnie wyglądają.....aż ślinka cieknie.....ja nie mam tyle cierpliwości do drożdżowego, ale może kiedyś się pokuszę...:)))
OdpowiedzUsuńPróbuj próbuj to nic trudnego :)
UsuńBułeczki wyglądają bardzo apetycznie :) przepis na pewno wypróbuję ale chyba dopiero jesienią u mnie w ten ukrop królują ciasta z galaretkami lub całkiem na zimno :) Pozdrawiam - Małgosia W.
OdpowiedzUsuńTu także gorąco dlatego piekę nocami ;)
UsuńDziękuję za komentarz :)
Aleee kusząco wyglądają :) Muszę sobie zapisać ten przepis. Bardzo lubię forum cincin.cc :)
OdpowiedzUsuńJa też Ewo lubię to forum- niesamowita skarbnica wiedzy, inspiracji i cudownych ludzi
UsuńU Ciebie i smacznie i bardzo twórczo :) Sił i weny na każdy czas!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńmniam ! :) JEsteś niesamowita :) wygląda tak przepysznie że od razu mam ochotę na coś dobrego i słodkiego :))))))))))
OdpowiedzUsuńno i się zawstydziłam... dziękuję!!
Usuńmniam mniam
OdpowiedzUsuń