Dawno mnie nie było, za co bardzo przepraszam. Żeby Wam wynagrodzić brak postów, przy okazji piątkowego czasu w kuchni, pragnę Was zaprosić na sernik...taki typowo jesienny bo z gruszkami. Przepis dostałam już kilka lat temu od koleżanki.
Składniki:
Ciasto kruche:
0,5 kg przesianej mąki
150 g margaryny
150 g cukru
2 łyżeczki cukry waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
0,5 kg sera do serników (lub trzykrotnie zmielonego sera białego - według mnie wychodzi o wiele lepszy;) )
2 jaja
100 g margaryny
150 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Pozostałe:
3-4 gruszki
sok z jednej cytryny
płatki migdałowe
wiśnie w syropie (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni. Z podanych składników na ciasto kruche, zagnieść je i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć formę ciastem ( u mnie było to dość głębokie naczynie na tarte). Ponakuwać widelcem.
Ubić białka. W oddzielnej misce dokładnie wyrobić ser z żółtkami, margaryną, mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokropić sokiem z cytryny by nie zbrązowiały. Ponacinać na wierzchu i ułożyć na serowej masie. Pod gruszki w miejsce gdzie były pestki można włożyć kilka wiśni z likieru/syropu. Ozdobić migdałowymi płatkami
Piec do godziny czasu, aż powierzchnia sernika przybierze brązowy kolor.
Składniki:
Ciasto kruche:
0,5 kg przesianej mąki
150 g margaryny
150 g cukru
2 łyżeczki cukry waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
0,5 kg sera do serników (lub trzykrotnie zmielonego sera białego - według mnie wychodzi o wiele lepszy;) )
2 jaja
100 g margaryny
150 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Pozostałe:
3-4 gruszki
sok z jednej cytryny
płatki migdałowe
wiśnie w syropie (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni. Z podanych składników na ciasto kruche, zagnieść je i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć formę ciastem ( u mnie było to dość głębokie naczynie na tarte). Ponakuwać widelcem.
Ubić białka. W oddzielnej misce dokładnie wyrobić ser z żółtkami, margaryną, mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokropić sokiem z cytryny by nie zbrązowiały. Ponacinać na wierzchu i ułożyć na serowej masie. Pod gruszki w miejsce gdzie były pestki można włożyć kilka wiśni z likieru/syropu. Ozdobić migdałowymi płatkami
Piec do godziny czasu, aż powierzchnia sernika przybierze brązowy kolor.
Smacznego!!
Udanego weekendu,
Kasia
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMmm...ślinka pociekła ,bo nie dość że wygląda smakowicie ,to jeszcze uwielbiam gruszki pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :D
Polecam, naprawdę jest pyszne :)
UsuńPrzegapiłam Twój wpis i dopiero dziś wpadłam na ten sernik. Wygląda przepysznie. Myślisz, że można użyć innych owoców niż gruszki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Myślę, że tak.. ;) w kuchni trzeba próbować i szukać nowych smaków;) Jabłko, brzoskwinia (nawet z puszki ) ;) Kombinuj i pokaż co CI wyszło :) Ściskam
Usuń