Hej,hej!
Przybywam dziś do Was z przepisem na pyszną szybką i sycąca zupa z ciecierzycą.
Składniki:
◇porcja rosołowa (możecie także ta zupkę zrobić na rosole,który został po niedzielnym obiadku)
◇ 200g ciecierzycy
◇ włoszczyzna ztarkowana (u mnie 3marchewki,1pietrzuszka, odrobina selera i pora)
◇łyżka śmietany
◇kurkuma,sól,pieprz,curry,papryka chilli
◇opcjonalnie makaron
Gotujemy wywar na porcji rosołowej z wzięłam angielskim, ziarnami pieprzu, liściem laurowym. Gdy wywar Cię gotuje ciecierzycę zalewamy wrzątkiem (tak by delikatnie przykryć-woda bardzo szybko zostanie wchłonieta).
Jeśli zupa robicie na rosole to śmiało można obraz kości z miesa i wrzucić to mięso do zupy!
Gdy ciecierzyca wchłonie wodę dodajemy ja do naszego wywaru razem z warzywami ztarkowanymi. Gotujemy około 25min.( do miękkości warzyw). Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami do smaku. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz